| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
LDH Member

|
Posted: Wed Oct 03, 2007 9:52 am Post subject: Podul din carton |
|
|
Intr-un mic concediu pe care l-am petrecut la tara mi-am luat si jucarelele cu mine.
Am facut mai multe incercari atunci.
Printre ele si un pod.
Stiam, de pe vremea cand faceam navomodelism, ca hartia devine foarte rezistenta daca este prelucrata si imbinata in anumite moduri ca doar de aceea faceam din ziar machete de nave lungi de peste un metru.
Cum am trecut la "franari" am uitat de nave si am incercat sa fac un pod.
Ideea mi-a venit vazand podurile tablier din tabla groasa compusa, prin sudura sau nituire, ce formeaza profile U,T si I.
Daca se poate din tabla sa faci profile compuse de ce nu ar fi posibil sa faci si din carton.
Materialele sunt banale. Carton din coperta de dosar si adeziv, lipici, pentru hartie la tub.
Am ales coperta de dosar deoarece nu este nici prea groasa nici prea subtire, se indoaie usor si facand o piesa din carton suprapus nu rezulta o grosime prea mare.
Puteam folosi carton duplex dar l-am "declarat" gros.
Pentru indoirea la 90 grade peste linia care marca indoitura am trecut cu varful unei andrele apasand usor pentru a crea un mic santulet. Cei care confectioneaza cutii din carton il numesc big. Il vedeti si la dosare. Bigul ajuta foarte mult la respectarea liniei de indoire si la indoirea usoara a cartonului.
Restul consta in lipirea componentelor. Evident inainte de toate au existat niste desene ca sa stiu ce am de facut.
Vedere de sus a podului
Vedere din fata sau unul din capete
Structura de rezistenta a intradosului
O fotografie mai "artistica" cu elementele constructive
Evident ca mai erau de adaugat multe: nituri sau imitarea sudurii.
Niturile nu prea mai puteam sa le evidentiez. Trebuiau facute inainte de imbinarea pieselor.
Ramane pe alta data.
Avand podul m-am gandit ca acesta trebuie incercat si testat sa vad daca rezista.
Cum eu nu aveam un traseu facut am apelat la fratele COObra care avea o macheta inceputa.
El este si autorul fotografiilor.
In urma probelor de rezistenta pot spune ca ne-am declarat multumiti. Chiar nefixat, podul a fost simplu asezat pe niste picioare de pod - tot artizanale, a rezistat cu brio tuturor trecerilor: de la o singura locomotiva la convoaie de marfa si trenuri de pasageri.
Cu acest pod mi-am dat seama ca daca intradevar vrei sa faci ceva se poate. Nu este greu. Important este sa te documentezi cat se poate de bine, sa faci un desen la scara, sa nu gresesti ordinea operatiilor (vezi lipsa niturilor) si sa ai putina indemanare.
Poate ca nu este la fel de reusit ca un pod scos dintr-o cutie Faller sau Kibri dar satisfactia lucrului facut de tine este imensa. Si apoi cu cat faci mai multe si incerci mai multe indemanarea creste, vezi unde ai gresit la modelul precedent si eviti greselile la urmatorul.
Desi am cateva, destule , modele "din cutii" nu ma satisfac deoarece nu reprezinta chiar ce vreau eu sa fie pe macheta. Sigur unele elemente sau constructii o sa incerc sa le fac singur.
Daca reusesc sa-mi iasa bine sau nu ramane de vazut. _________________ Toate cele bune,
LDH
Modelism Feroviar |
|
| Back to top |
|
 |
lok Moderator

|
Posted: Wed Oct 03, 2007 10:12 am Post subject: |
|
|
niturile le poti obtine la vopsire prin punctarea cu un ac mai bont cu o vopsea numai putin mai inchisa la culoare decit vopseaua podului. _________________ parerea mea... care este.
Modelism feroviar |
|
| Back to top |
|
 |
LDH Member

|
Posted: Wed Oct 03, 2007 14:47 pm Post subject: Re: Podul din carton |
|
|
| LDH wrote: | | ...Puteam folosi carton duplex dar l-am "declarat" gros... |
Retractez cele spuse despre cartonul duplex
Astazi am fost la librarie sa-mi iau "duplex". Mi-a vandut cartonul ca duplex dar vreau sa va spun ca este foooarte suuuubtire
Parca nu ar fi duplex. _________________ Toate cele bune,
LDH
Modelism Feroviar |
|
| Back to top |
|
 |
Silviu SuperCool Admin

|
Posted: Wed Oct 03, 2007 23:23 pm Post subject: |
|
|
Un pod care odata vopsit nu va sti nimeni ca e din carton. Felicitari si spor in continuare! _________________ Atentie la tren! |
|
| Back to top |
|
 |
silviu20061 Member

|
Posted: Wed Oct 03, 2007 23:37 pm Post subject: |
|
|
Intr-o zi cind nu am sa am ce face am sa ma apuc si eu de facut un asemenea pod sau macar am sa incerc ,poate iese ceva  _________________ Pasiunea mea:Trenuletele Electrice
Modelism Feroviar |
|
| Back to top |
|
 |
LDH Member

|
Posted: Thu Oct 04, 2007 18:45 pm Post subject: |
|
|
| silviu20061 wrote: | Intr-o zi cind nu am sa am ce face am sa ma apuc si eu de facut un asemenea pod sau macar am sa incerc ,poate iese ceva  |
Pai sa spui cand numai sa nu fie la calende ca sa te ajut cu planuri _________________ Toate cele bune,
LDH
Modelism Feroviar |
|
| Back to top |
|
 |
silviu20061 Member

|
Posted: Thu Oct 04, 2007 20:01 pm Post subject: |
|
|
OK ,numai sa imi rezolv problemele si sa vad ce timp am si te contactez,multumesc pentru ajutor  _________________ Pasiunea mea:Trenuletele Electrice
Modelism Feroviar |
|
| Back to top |
|
 |
|